Sunday, 25 December 2011

RESIPI LAPIS PISANG!!!


Assalamualaikum...=)

BOSAN??


XTAW NAK BUAT APA??




Okay, hari ni kita nak buat lapis pisang. Act, lapis pisang ni resipi family aku.
okay, aku akan bagi resipi ni..

Firstly, sediakan bahan untuk buat satu bekas lapis pisang!

Bahan2 yang diperlukan:

1) bekas aluminium


2) 2 cawan penuh tepung gandum (jenama apa pon boleh, asalkan tepung gandum)

3) 1/2 Buttercup margarine 

4) 1/4 cawan gula

5) pisang mas @ berangan



p/s guna cawan apa pon xpa. tapi kalo bole lebih AFDHAL pakai cawan sukatan 250ml.

Langkah2 untuk buat lapis pisang:

#1. Panaskan oven dulu


#2. masukkan 2 cawan penuh tepung gandum ke dalam mangkuk besar


#3.masukkan pulak 1/2 buttercup margarine ke dalam mangkuk



#4. gaul dan ramas tepung and buttercup sampai jadi macam serbuk roti


#5. lepas jadi serbuk roti, masukkan 1/4 cawan gula


#6. then, gaul sampai sebati semuanya.


#7. sapu sikit buttercup dekat bekas aluminium. (JANGAN banyak @tebal)


#8. masukkan sikit campuran tepung yang dah jadi macam serbuk roti tadi ke dalam bekas aluminium, then ratakan.


#9. lepas 2, potong pisang, then susun atas tepung tadi.


#10. taburkan lagi campuran tepung atas pisang pulak. then, ratakan.


#11. susun lagi pisang atas campuran tepung kalau nak tebal. (kalau xnak susun pon xpa)


#12. cover lagi pisang tadi ngan campuran tepung.


sampai la jadi macam ni:


#13. okay, lepas 2 bole la bakar lapis pisang ni dalam oven.


#14. tetapkan temperature untuk oven ni sebagai 200 degree celcius
selama 45 minit.


#15. dah abis bakar, then keluarkan. 

okay, siap!! kalo nak makan silakan...ngehngeh..

post kali nie credit 2 my mom, Azian Mohamad
Dia yang tolong ajarkan cara buat lapis pisang ni.

okay, anda2 bole la cuba buat sendiri.

kalo nak rasa, bole la order dekat mama yan ya...

ok, takat 2 dlu..


SELAMAT MENCUBA!!!



Assalamualaikum...

4 comments:

Dr.Alyaa said...

TIKAHH . Sedappp nii

Atikah Zul Qarnain said...

meh2....cuba2...

noreyka said...

aku nk bt. tp takut tak jd :((

Atikah Zul Qarnain said...

meh umah...blajaq...hehe